Чай можна назвати лідером серед напоїв у всіх країнах. Його люблять на Сході, шанують в туманній Англії, цінують в Європі. З історією появи чаю пов’язують багато красивих і незвичайних легенд. У культурі різних народів існують свої традиції і правила споживання цього напою.
Китай
Правила заварювання напою
Для правильного заварювання чайного листа китайці використовують «гайвань» — спеціальну чашу з розширеним горлом і кришкою, в який насипають близько 5 г чаю і заливають невеликою кількістю окропу на 3 хвилини. Переливають чай з посудини дуже акуратно, злегка зсунувши, але, не відкриваючи кришку, щоб довше зберегти тонкий аромат.
Японія
Ритуал чаювання у японців — це низка неспішних дій, які налаштовують учасників церемонії на філософський лад і розташовують до спокою, незворушності і миролюбства. Традиція чаювання продумана в Японії до самих незначних деталей, існує навіть спеціальний одяг для чайних церемоній. Частування прийнято проводити в особливому чайному будиночку, двері якого влаштовані таким чином, що кожен увійшов змушений схилити голову, тим самим показуючи, що погані думки залишаються за межами цього будинку.
Традиції заварювання
Розтертий в порошок чай поміщають в керамічну ємність і заливають окропом у співвідношенні 200 г чаю на 500 мл окропу. Потім бамбуковою паличкою з обов’язковими фразами, відповідними церемонії, збивають вміст до стану піни. Отриманий напій подається почесному гостю, який, помилувавшись на чайний посуд, робить перші кілька ковтків, а потім передає наступному учаснику чаювання.
В’єтнам
«У В’єтнамі немає традиційної чайної церемонії, але, тим не менш, до цього напою в’єтнамці відносять з повагою. У вшануванні зелений чай. Його заварюють дуже міцно, поки він не знайде гіркий смак. Чай подають як в гарячому, так і в холодному вигляді, іноді навіть спеціально додають лід.
У список популярних добавок можна включити пелюстки хризантеми, жасмину і лотоса. Чорний чай в’єтнамці п’ють набагато рідше. З марок вибирають Lipton. У деяких меню можна зустріти такі формулювання: «гарячий Ліптон», «Ліптон з льодом», «Ліптон з молоком». При замовленні останнього приносять пакетик чаю і склянку окропу, на дні якого — півтора сантиметра згущеного молока ».
Англія
«У сучасній Англії до чайних церемоній ставляться з меншим пієтетом, ніж раніше. Багато традицій зійшли нанівець. Зараз англійці п’ють чай в будь-який час доби, а не як раніше в строго відведені — 17.00. Показові церемонії влаштовують тільки для цікавих туристів.
Більшість англійців (90%) вважають за краще чорний чай всім іншим видам. Міцно заварений чай п’ють з молоком і цукром, деякі додають в чашку мед або джем. П’ють гарячий напій найчастіше з печивом. Другий за популярністю чай — зелений. Його можна замовити в японських і китайських ресторанах. Червоний, жовтий і білий чай, звичайно, можна купити, але особливого попиту на них немає. Молодь більше воліє кави », — розповів власник кафе« Five o’clock »у Владивостоці Баррі Адамсон.
Узбекистан
Чай в Узбекистані — найбільш шанований напій, для споживання якого збудовані спеціальні приміщення, звані «чайхана».
Як заварюють і п’ють
Посудина для заварювання напою потрібно керамічний, який ополіскується крутим окропом. Потім в заварник поміщають листя чаю, заливають їх окропом і кілька разів обережно переміщують посудину вгору і вниз, для того щоб забезпечити повне розкриття чайного листа. Розливають напій не відразу, а спочатку переливають тричі з чайника в піалу для кращого прояву смаку. Наливають чай в піалу на три ковтки, щоб гість зміг оцінити увагу господаря, який буде невпинно підливати напій в чашу.
фото
Киргизія
Чаювання — невід’ємна частина кухні народів Киргизії. Будь-яке застілля неодмінно починається і закінчується чаєм. П’ють його неодмінно з піал, які господар наповнює лише наполовину, підкреслюючи свою повагу гостю. Розливанням і заварюванням чаю займається в більшості випадків чоловік — глава сімейства.
Національний киргизький напій, званий куурма-чай, готується з додаванням солі, молока, перцю і обсмаженої на маслі борошна. До чаю традиційно подаються коржі — боорсокі. У святкові дні заварюється особливий чайний настій з цукром, корицею, гвоздикою, а також з соком лимона і апельсина. У Киргизії часто п’ють теплий напій, який допомагає засвоювати організму жирну їжу і дуже добре втамовує спрагу.
«Територіальне розташування цієї країни накладає свій відбиток на переваги громадян. В горах тиск велике, тому люди намагаються його самостійно балансувати за допомогою їжі і напоїв. У дорослих фаворитом є зелений чай. Він знижує тиск. Найчастіше в нього додають лимон або молоко. Молодь обирає чорний чай, але його сильно не заварюють, так як він підвищує тиск », — розповіла чайний майстер Чайхона« Бавовна »у Владивостоці Олександра Фатхутдінова.
Україна та Росія
В Україні та Росії чай з’явився завдяки козакам, які піднесли коробочку із запашними листям царю. Мода на чаювання, поширившись спочатку в вищих шарах суспільства, згодом полюбилася всьому народу. До появи чаю на Русі було прийнято заварювати різні трави, плоди і коріння, наприклад, листя смородини, м’яти, вишні. Традиція пити чай сподобалася не тільки смаковими і ароматичними властивостями, але манерою приготування напою. Заварювання чаю набуло свої особливості. Майстри винайшли для кип’ятіння води самовар, неодмінний атрибут кожного будинку. Він став уособленням добра, тепла і домашнього затишку, збираючи навколо себе вечорами всю сім’ю.
В даний час в Україні та Росії широко поширені сорти краснодарського, грузинського, індійського, цейлонського, і, звичайно, китайського чаю.
Для чаювання, характерна своя національна особливість: розводити настояну концентровану заварку, приготовлену окремо, окропом, регулюючи тим самим міцність напою. Іноді заварку заливають і наполягають вдруге, але не більше одного разу. Чай п’ють з цукром і без, подають до нього зазвичай солодощі, варення, мед, випічку, бутерброди.
Пропозиція випити чашечку чаю говорить про гостинність, і тому господарі прагнуть пригостити кожного, що прийшов в будинок. На відміну від країн Сходу, тут прийнято наливати повну кружку, підкреслюючи тим самим, що господар радий гостю і хоче затримати його у себе якомога довше.