Пн. Апр 29th, 2024

Уміння красиво говорити перестав бути уродженим, його можна тренувати. Що ж потрібно робити, щоб розвинути навички усного мовлення?

Людина, яка говорить красиво і грамотно, як правило, стає більш успішним в професійному плані і частіше домагається поставлених цілей. Правильна мова в сучасному світі вкрай важлива для побудови кар’єри. Ось чому в 9 і 11 класах зараз вводиться нова, усна частина іспиту з російської мови: саме вона зможе показати, наскільки добре випускники вміють висловлювати свої думки, складати слова в пропозиції і доносити зміст до слухачів.

В рамках усної частини оцінюватися на ОГЕ і ЄДІ будуть зв’язність мовлення, послідовність викладу, багатство словникового запасу, точність вираження думки, цілісність змісту висловлення, різноманітність граматичних конструкцій. Крім того, потрібно буде продемонструвати вміння ставити запитання і володіння невербальними способами спілкування — мімікою і жестами. Куди бігти, щоб все це освоїти, якщо зі словами у вас біда?

1. Читати художню літературу

Коли ви читаєте книги, корисно не тільки стежити за сюжетом і розвитком подій, а й звертати увагу на те, якими словами автор описує героїв, природу, інтер’єр і предмети. Як будуються його пропозиції? Які епітети і метафори використовуються в тексті? Увага до таких деталей і переказ прочитаного допоможе краще запам’ятати літературні прийоми і навчитися застосовувати їх у своїй промові.

2. Слухати аудіокнижки

Аудіокниги — відмінний вихід, якщо потрібно впоратися зі шкільною програмою або просто приємно провести час. Звертати увагу при їх прослуховуванні потрібно на те, як професійні актори використовують інтонацію, логічний наголос, темп мови і тембр голосу, як за допомогою пауз створюється потрібний ефект. Грамотна, але монотонна і невиразна мова не допоможе завоювати увагу аудиторії. Інтонація іноді може сказати більше, ніж слова, — ось чому люди частіше довіряють не прямим змістом фрази, а тому, як саме вона була виголошена. За допомогою інтонації людина іноді усвідомлено, а іноді і мимоволі передає думки, почуття і настрій. А відчути її важливість допоможе проста вправа: вимовити будь-яке слово (наприклад, «молодець» або «хороший!») Три-чотири рази з різною інтонацією.

Читайте також:  В Украине выросли тарифы на электроэнергию, тепло и распределение газа "База знань"

3. Стежити за своєю мовою

Важливо позбутися від слів-паразитів — таких як «ну», «як би» і «в загальному». Справитися з ними допоможе система «штрафів»: якщо заборонене слово вимовлене, то потрібно виконати п’ять присідань, наприклад. Або можна укласти парі з друзями: хто довше обійдеться без «паразитів».

4. Тренуватися

Для тренування ораторських навичок вибрати можна будь-яку тему, об’єкт або предмет. Потрібно говорити про це не менше п’яти хвилин — красиво, образно, використовуючи метафори і інтонацію. Можна ускладнити завдання і вимовляти оду обраному предметові, починаючи її, скажімо, так: «О, мій диван!». За рахунок подібних тренувань мова поступово стане більш впевненою, підбирати потрібні слова стане простіше, і можна буде збільшити час виконання вправи.

5. Розвивати уяву

Щоб навчитися добре говорити, треба виховувати в собі здатність нестандартно мислити. Це допоможе стати цікавим оповідачем з оригінальним ходом думок. Щоб потренуватися, варто спробувати знайти якомога більше спільного між двома на перший погляд не пов’язаними один з одним предметами чи поняттями. Наприклад, що спільного у столу і кота? Ще можна придумувати свої продовження крилатим фразам і афоризмів. Наприклад, продовжити фразу: «Все наше життя — …». Шекспір ​​закінчив її словом «гра», а які варіанти ще можна придумати і обґрунтувати?

6. Подружитися з фразеологічним словником

Корисно взяти за правило щоранку вивчати один крилатий вислів (наприклад, «справа в капелюсі», «ніс повісити», «рукою подати») і намагатися застосувати його протягом дня в промові хоча б один раз. Фразеологізми надають емоційне забарвлення мови, роблять її виразною і цікавою.

7. Грати в настільні ігри

Мова, звичайно, йде про ігри, які розвивають словниковий запас: наприклад, Scrabble і «Табу». У першій потрібно складати слова за принципом кросворду, намагаючись набрати якомога більше очок. В ході гри можна дізнатися багато нових слів і їх значення. Є мобільна версія, яка називається «Ерудит»: вона допоможе з користю провести час в дорозі або в очікуванні.

Читайте також:  Ахметов считает, что у него с Зеленским одна цель "База знань"

Гра «Табу» — командна, в ній потрібно пояснити те чи інше слово, не називаючи ні його саме, ні пов’язаних з ним заборонених виразів — «табу». Ось, наприклад, як пояснити слово «береза», не використовуючи слова «дерево», «листя», «береста», «сережки», «сік»? Варіантами можуть бути «символ ностальгії», «улюблене дерево Єсеніна».

8. Прикрашати мова прикметниками

Навчитися цьому допоможе така вправа. Потрібно взяти будь-який іменник — наприклад «стіл» — і придумати до нього 10 прикметників, з якими воно вживається. Наприклад, «обідній», «дерев’яний», «круглий», «старий», «антикварний» і т. Д. А потім — не менше 10 прикметників. з якими воно вживається. Наприклад, «обідній», «дерев’яний», «круглий», «старий», «антикварний» і т. Д. А потім — не менше 10 прикметників, з якими це іменник вжити не можна, — наприклад, «дощовий», «балакучий »,« детективний »і т. п. Друга частина завдання набагато важче — і смішніше.

9. Вчитися задавати цікаві питання

Можна взяти будь-яку тему: наприклад, улюблена телепередача, — і задати по ній не менше 10 питань, починаючи їх зі слів «чому», «навіщо», «яким чином», «з чим це пов’язано», «як ви ставитеся» і т. д. На них не можна відповісти «так» або «ні», і вони дають можливість співрозмовнику висловити свою думку розгорнуто. Добре відпрацьовувати це завдання в парі, змінюючись ролями.

10. Дивитися публічні виступи

Корисно знайомитися з чужими лекціями, а також з фільмами і спектаклями і спостерігати за використанням невербальних способів спілкування — міміки і жестів. Хорошим вправою є перегляд фільмів з вимкненим звуком, коли потрібно зрозуміти без слів, про що йде мова і які почуття відчуває персонаж. Можна тренуватися перед дзеркалом, уявляючи себе актором німого кіно і намагаючись висловити гнів, тугу або радість без єдиного звуку.

Читайте також:  Ігор Молоток, Сергій Лабазюк, Сергій Рудик і Антон Поляков увійшли до складу групи "Партія "За майбутнє"

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *