Сб. Апр 27th, 2024

Штучний інтелект змінить кожну професію, візьме на себе рутинну працю і підвищить попит на представників творчих професій, йдеться в дослідженні MIT і IBM Watson.

Доповідь, опублікована лабораторією штучного інтелекту IBM Watson за сприяння MIT називається «Майбутнє роботи: як нові технології трансформують завдання». У ньому автори виявили ознаки того, що штучний інтелект починає повільно міняти природу завдань, які потрібно виконувати в рамках певних професій. І пов’язано це з розвитком автоматизації, пише VentureBeat.

Спостерігаючи зростання штучного інтелекту й автоматизації, вчені, розробники й бізнесмени сперечаються про те, як ця тенденція вплине на сучасний ринок праці.

Одні вважають, що ці процеси приведуть до масового безробіття і збільшення соціальної нерівності, інші — що ця технологія дозволить створити нові робочі місця.

Дослідження MIT і IBM додає кілька штрихів до цієї дискусії. За допомогою інструментів машинного навчання експерти проаналізували 170 млн оголошень про вакансії в період з 2010 по 2017 роки. І виявили, що число можливих завдань, для вирішення яких компанії шукали співробітників, за ці сім років злегка скоротилася.

Зниклі завдання передоручала штучний інтелект й алгоритмам, що продемонстрував достатній рівень ефективності. Найчастіше це була рутинна робота, наприклад, складання розкладів або підтвердження інформації.

Однак разом з цим автори помітили чітку тенденцію: впровадження штучного інтелекту явно тягне за собою попит на навички міжособистісного спілкування.

У деяких випадках робота, що вимагає гнучкості, здорового глузду або розмовних навичок, ставала більш високооплачуваної.

В зоні найбільшого ризику, на думку аналітиків, виявляються співробітники, які стоять в середині своєї кар’єрної драбини. Вони втратять найбільше задач, тоді як у тих, хто знаходиться над або під ними, підвищиться навантаження і зарплата. Оклади середньої групи будуть рости набагато повільніше.

Читайте також:  Як використовувати мінеральні добрива?

Втім, наголошується, що темпи цих змін відносно невисокі. Це тільки перші ознаки впливу штучного інтелекту на ринок праці. Однак в найближчі роки швидкість перетворень збільшиться.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *