Вс. Дек 8th, 2024

У кожного українця є своя улюблена ковбаса. Для когось еталоном стали сиров’ялені продукти, комусь смакує печене м’ясо, а хтось досі воліє з’їсти на сніданок бутерброд з добре відомою з дитинства вареною ковбасою. Чому саме з дитинства? Річ у тому, що ковбаса варена разом із сосисками вважається одним з небагатьох виробів, які дійсно можна вживати дітям. Звісно ж, це правило діє тільки у тих випадках, коли її виготовлено з додержанням вимог ДСТУ.

Технологія виробництва та види варених ковбас

Сировиною для виробництва продукту служить м’ясо. При чому мова йде про дійсно якісне м’ясо, а зовсім не про відходи м’ясного виробництва. Традиційними видами сировини в Україні є свинина, яловичина та курятина. До деяких сортів на виробництвах додають сало, завдяки якому варена ковбаса «Докторська» перетворюється на «Любительську». Для декого улюбленим сортом залишається «Русанівська» ковбаса. Її родзинка – шматочки неподрібненого м’яса, а іноді, і язика. На особливу увагу споживачів заслуговує букет спецій, завдяки яким ковбаси набувають оригінального смаку. До продуктів вищого та першого ґатунків додають натуральні спеції – духмяний та чорний перець, кмин тощо. Ще один обов’язковий інгредієнт – молоко.

Процес виробництва вареної ковбаси виглядає наступним чином.

  • Перший етап – обвалування м’яса, яке полягає у відділенні м’яких частин від кісток. Далі спеціалісти видаляють жили та розподіляють шматки по сортах. Підготовчий етап завершується відбором сировини відповідно до рецептів варених ковбас.
  • Другий етап – подрібнення. Для цього на підприємствах використовують сучасне обладнання, яке дозволяє отримати фарш грубого чи дрібного помелу.
  • Третій етап – достигання. Але перед ним технологи додають до фаршу всі необхідні інгредієнти: спеції, сало, та розчин нітриту натрію, завдяки якому ковбаса набуває приємного рожевого відтінку.
  • Четвертий етап – повторне подрібнення. Його проводять для набуття фаршем однорідності та ніжності. Для запобігання розвитку небезпечної мікрофлори та забезпечення соковитості під час помелу до фаршу додають холодну воду або лід.
Читайте також:  Что такое кормовые добавки

Далі підготовленим фаршем заповнюють обрану для ковбаси оболонку, формують окремі батони та відправляють на термообробку. У залежності від технології та розмірів батонів, варена ковбаса може готуватись від 10-15 хвилин до 2 годин.

Що приготувати з вареної ковбаси?

Сучасними господинями варена ковбаса, ціна якої залишається досить приємною, використовується для приготування великої кількості страв.

  • Бутерброди – найулюбленіший сніданок багатьох українців. Бутерброди можуть бути як звичайними, так і гарячими.
  • Салат «Олів’є» — попри те, що до складу оригінального салату слід додавати варене м’ясо, ковбаса залишається саме тим інгредієнтом, який обирають найчастіше.

Варену ковбасу можна додавати до омлетів, запікати чи засмажувати її у тісті, вводити до складу запіканок та інших страв. Як її обрати? Довіритися відгукам друзів та фахівців, власним очам та смаку!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Comments links could be nofollow free.